Leven in het verleden en denkende in de toekomst. De schrijver van deze website.

De jaren dertig van Bolsward, mijn geboorte stadje.

De schrijver

Geboren in 1961 te Bolsward , een hanzestadje in Friesland .

Op 13-jarige leeftijd hoorde ik voor het eerst over de persoon en fenomeen Johannes Wardenier. De plaats was Harlingen, een kust stadje in Friesland. De school voor Kust- en Rijn vaart bezocht ik als jongere . Een zekere Dhr. P. Adema, leraar, vertelde opmerkelijke en vooral spannende verhalen in 1974 over deze Johannes Wardenier die in 1912 werd geboren en in 1960 zeer merkwaardig overleed.

Deze leraar, nu 88 jaar, uit het dorpje Cornwerd(10 km van Harlingen) was zelf de grote pionier van elektrische windmolens, samen met zijn zoon Henk Adema(nu 59 jaar).

Dhr. P. Adema had kennis aan een toen oudere persoon uit Bolsward. Dat was Thijs Menger, tandarts en techneut , die volgens Dhr. P. Adema de motor zag lopen....die van Wardenier. Dhr. Menger overleed in 1990. Heb hem ik nooit zelf gesproken ondanks dat ik geboren was in Bolsward,,,,helaas achteraf heb hem nooit gesproken.

Op latere leeftijd kwam 'Wardenier' weer terug bij me in gedachten toen ik ook betrokken was bij uitvindingen in Oost Europa.

In 1983 bezocht ik met Theunis Jan Prins, we reden met een nieuwe Talbot Horizon auto de U.S.S.R.in  en niet later ook, de D.D.R, Tsjecho-slowakije en Polen. Ook woonde en werkte ik in de voormalige USSR- en Oostblok een 25 jaar lang. Vele technische zaken, producties en opvallende mysteries kwamen boven drijven vooral na val; van het gehele Oost Blok.

De bezoeken aan het voormalige 'Oost Blok' waren niet politiek ingegeven...wel idealisme die geheel ontbrak in Nederland van mijn jeugd en later.

Terug naar Johannes Wardenier;

Hoe een ongeschoolde en ongeletterde jongeman van 22 jaar plots 'wereld nieuws' werd met z'n aankondiging van een 'brandstofloze motor'.

Een pracht verhaal van hoop en drama!

Doordat ik als mens graag in het verleden woon en denkende in de toekomst is het belangrijk de juiste waarden en geloof te behouden en zelfs te versterken. Veranderende tijden , technische voorspoed, welvaart, sociale zekerheden kunnen niet verhinderen, dat we een sterk terug verlangen hebben, naar de zuiverheid, naar die kleine vreugden van toen. 

In 2019 ben ik een groot (her) onderzoek begonnen waarbij ik overlegd heb met de familie van Johannes Wardenier, Kees van Dijk(onderzoeker), Jan de Vries(oud werknemer Gemeente Weststellingwerf) en de journalist Henk Ymker uit Steenwijk. Om niet in herhalingen te vallen ben ik fris en onbevooroordeeld begonnen in het middenstuk van deze grote mystieke puzzel.

De uitkomsten publiceer ik in delen, later bij de afronding hoop ik een boek uit te brengen en een motor te ontwikkelen op het uitgangspunt 'Wardenier.'

Het grote (her) onderzoek is vooral gericht op de grotere machten waarmee Johannes Wardenier mee te maken had tussen 1934 - 1960. 

Mocht u willen bijdragen aan deze website dan verneem ik dit graag!

Met levendige groet

Willibrordus A. van der Weide.

Tel. +31 26.3791488 +31 6.23360058

info@johanneswardenier.nl

Mijn Friesland , jaren dertig

Hoe zag het leven eruit in de jaren dertig, unieke beelden uit de provincie Friesland

Expositie Johannes Wardenier in Steenwijkerwold , 2019