Geboren in 1961 te Bolsward , een hanzestadje in Friesland.

Op 13-jarige leeftijd hoorde ik voor het eerst over de mens Johannes Wardenier. De plaats was Harlingen, een kust stad in Friesland. De school voor Kust- en Rijn vaart bezocht ik als jongere. Een zekere Dhr. P. Adema, leraar, vertelde opmerkelijke en vooral spannende verhalen in 1974 over deze Johannes Wardenier die in 1912 werd geboren en in 1960 merkwaardig overleed.

Deze leraar, nu 88 jaar(2020), uit het dorpje Cornwerd(10 km van Harlingen) was zelf de grote pionier van elektrische windmolens, samen met zijn zoon Henk Adema(59 jaar).

Dhr. P. Adema had kennis aan een toen oudere persoon uit Bolsward. Dat was dr. Thijs Menger, tandarts en techneut, die volgens Dhr. P. Adema de motor zag lopen....die van Wardenier. Dhr. Menger overleed in 1990. Heb hem nooit zelf gesproken ondanks dat ik geboren was in Bolsward,,,,

Op latere leeftijd kwam 'Wardenier' weer terug bij me in gedachten toen ik ook betrokken was bij uitvindingen in Oost-Europa. Daar woonde ik een 25 jaar.

In 1983 bezocht ik met drs. Theunis Jan Prins(Bolsward), we reden met een hagel nieuwe Talbot Horizon automobiel de U.S.S.R.in, na een lange en moeizame voorbereiding vol tegenwerking.

De bezoeken aan het voormalige 'Oost Blok' waren niet politiek ingegeven.

Terug naar Johannes Wardenier;

Hoe een ongeschoolde en ongeletterde jongeman van 22 jaar plots 'wereld nieuws' werd in 1934  met zijn aankondiging van een 'brandstofloze motor'.

Een verhaal van hoop, wanhoop en vaak verdriet.

Doordat ik als mens graag in het verleden woon en denkende in de toekomst is het belangrijk de juiste waarden en geloof te behouden. Veranderende tijden, technische voorspoed, welvaart, sociale zekerheden kunnen niet verhinderen, dat we een sterk terug verlangen hebben, naar de zuiverheid. Naar die kleine vreugden van toen. 

"We leven dan ook niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk!"

In 2019 ben ik een groot (her) onderzoek begonnen waarbij ik overlegd heb met de familie van Johannes Wardenier, Kees van Dijk(onderzoeker), Jan de Vries(oud-werknemer Gemeente Weststellingwerf) en journalist Henk Ymker uit Steenwijk.

Om niet in herhalingen te vallen ben ik fris en onbevooroordeeld begonnen in het middenstuk van deze grote mystieke puzzel.

De uitkomsten publiceer ik in delen.

Het grote (her) onderzoek is vooral gericht op de grotere machten waarmee Johannes Wardenier mee te maken had tussen 1934 - 1960. Hoe zag het werkelijke leven en maatschappij eruit, en hun belangen destijds.

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/958167-omrop-tip-oud-bolswarder-blaast-wondermotor-nieuw-leven

Mocht u willen bijdragen aan deze website dan verneem ik dit graag!

Personen die proberen een boek uit te brengen over Johannes Wardenier dienen rekening te houden dat eventuele overgenomen teksten verboden zijn zonder toestemming van de websitehouder. 

Met levendige groet

Willibrordus A. van der Weide.

Tel. +31 26.3791488 +31 6.23360058

yellowagro@gmail.com

PS! Er zullen hier en daar wel wat schrijf foutjes zijn, geen zorgen dat kwam door de brandstofloze motor 

 

Leven in het verleden en denkende in de toekomst. De schrijver van deze website.

Bolsward in de jaren dertig.

Mijn Friesland , jaren dertig

Hoe zag het leven eruit in de jaren dertig, unieke beelden uit de provincie Friesland

Expositie Johannes Wardenier in Steenwijkerwold , 2019